Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

7 χιλιόμετρα για τα παιδιά



Η Κυριακή 10 Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένη στην αδικοχαμένη μικρή Μέγκι (Μαργαρίτα) των φαναριών. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, δεκάδες δρομείς, ποδηλάτες και υποστηρικτές συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Αριστοτέλους σε μια δράση που άμεσο σκοπό της είχε την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση κατά του φαινομένου – μάστιγα της παιδικής εργασίας, υπό το σύνθημα «Τρέχουμε για τα παιδιά στο δρόμο – Διαδηλώνουμε κατά της παιδικής εργασίας». Η ΑΡΣΙΣ με την Πρωτοβουλία «Τρέχονταςγια τα παιδιά στο Δρόμο» και με πολύτιμο συμπαραστάτη τον Σύλλογο ΔρομέωνΥγείας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε με επιτυχία τον προγραμματισμένο Δρόμο 7 χιλιομέτρων που είχε αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Αριστοτέλους.

Τρέξαμε λοιπόν, για τα παιδιά στον δρόμο και μάλιστα κάτω από έναν χειμωνιάτικο ήλιο παράδοξα ζεστό και φωτεινό που έμοιαζε να αφιερώνεται κι αυτός στην παιδική ψυχή της Μέγκι και να φωνάζει για τα δικαιώματα των παιδιών στη ζεστασιά, τη μόρφωση και το παιχνίδι.


Την ίδια ώρα η πλατεία έσφυζε από ζωή, καθώς οι δράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο Δρόμο των 7 χιλιομέτρων. Το Κινητό Σχολείο – Mobile School ήταν εκεί, μιας και η θέση του είναι στις γειτονιές και στις πλατείες, ψυχαγωγώντας εκπαιδευτικά τα παρευρισκόμενα παιδιά, ενώ απολαυστική για όλα τα ηλικιακά κοινά ήταν η διαδραστική παράσταση από τα «Παιδιά εν Δράσει» που μας προκάλεσε όλους να μπούμε στο παιχνίδι. Οι ξυλοπόδαροι χόρεψαν με τους μικρούς κι εμείς νιώσαμε την αθωότητα να μετατρέπεται σε κύμα αισιοδοξίας και να μας συνεπαίρνει.



Η απόκριση και η συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα της ΑΡΣΙΣ ήταν αξιοσημείωτη και κατ' επέκταση η ενημερωτική καμπάνια που επιχειρήθηκε επί τόπου στέφθηκε με επιτυχία. Μοιράστηκαν φυλλάδια ενημέρωσης για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να βοηθήσει αντί να προσπεράσει, αν συναντήσει ένα παιδί που εργάζεται ή επαιτεί στον δρόμο.

Παράλληλα, οι graffiti artists Pralis & Nar που είχαν στήσει τους καμβάδες και τα σπρέι τους λίγα μέτρα παραπάνω, δημιούργησαν ένα ευφάνταστο γκράφιτι εμπνευσμένο φυσικά, από το μήνυμα της μέρας.


Κι ένα μήνυμα τόσο επείγον και ισχυρό σαν κι αυτό δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί επαρκώς χωρίς το όχημα της μουσικής. Η ομάδα κρουστών «Κρούση» (βίντεο)με τους δυναμικούς ήχους που παράγει, ξεσήκωσε την πλατεία και ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Κυριακής, διατρανώνοντας και μουσικά κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης.


Άννα Μαρία Καραγιώργη
Εθελόντρια στον Τομέα Επικοινωνίας της ΑΡΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου