Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιόμετρα αφιερωμένα στα παιδιά


 ΔΙΑΔΗΛΩΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΡΕΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

... για τα παιδιά στο δρόμο


Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων θέλοντας να στρέψει την προσοχή των πολιτών και της κοινωνίας στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας στο δρόμο, διοργανώνει μαζί με την πρωτοβουλία “Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο” εκδήλωση με κεντρική δράση της το Δρόμο 7 χιλιομέτρων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 12:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους (στην παραλία μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη). Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης και γενικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η ΑΡΣΙΣ με πολυετή παρουσία κοινωνικών ερευνητών της στους δρόμους της πόλης έχει προσεγγίσει εκατοντάδες παιδιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του ‘90 με παιδιά από την Αλβανία στην πλειοψηφία τους και τα τελευταία χρόνια με παιδιά από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Βάσει στατιστικών στοιχείων της οργάνωσης το 2011 καταγράφηκαν μόνο στη Θεσσαλονίκη 320 παιδιά ενώ το 2012 το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση αγγίζοντας τον αριθμό των 400 παιδιών, στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από τη Βουλγαρία ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και παιδιά ελληνικής καταγωγής. Αντίστοιχα, στην Αθήνα το 2012 εντοπίστηκαν 187 παιδιά που εργάζονταν στο δρόμο, κατ' εξοχήν προερχόμενα από Ρουμανία και Αλβανία. Η απρόσκοπτη συνέχιση του φαινομένου της παιδικής εργασίας στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια και η απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας αυτών των παιδιών που καθημερινά θυματοποιούνται ψυχικά και σωματικά, είναι έκδηλη παρά ποτέ. 

Η ΑΡΣΙΣ αφιερώνει αυτή την εκδήλωση στη Μέγκι (Μαργαρίτα) με την ελπίδα η απώλειά της να γίνει ο επίλογος της αδιαφορίας μας απέναντι στην παιδική εκμετάλλευση και διακίνηση παιδιών αλλά και την υπόσχεση ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για δρόμους άδειους από παιδιά – εργάτες.

Καλούμε κάθε συμπολίτη μας σε κινητοποίηση και εγρήγορση κάθε φορά που συναντά παιδιά που εργάζονται στο δρόμο. 

Μη δίνετε ποτέ χρήματα στα παιδιά στο δρόμο, γιατί έτσι συντηρείται το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης! Ενημερώστε τηλεφωνικά τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ, που προσπαθεί διαρκώς με ερευνητές και εθελοντές να βρίσκεται κοντά στα παιδιά αυτά και ενεργεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους από την εκμετάλλευση. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ποικίλες δράσεις θα πλαισιώσουν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Δρόμου, όπως:

  • η παρουσία του Κινητού Σχολείου – Mobile School (ΑΡΣΙΣ- PRAKSIS)
  • δρώμενα για παιδιά από τα «Παιδιά εν Δράσει»
  • παράλληλη δράση graffiti από τους graffiti artists Pralis & Nar του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

  • συλλογή παιχνιδιών και σχολικών ειδών για τα παιδιά που υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ


Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί περίπτερο της ΑΡΣΙΣ, από όπου οι εθελοντές δρομείς και ποδηλάτες θα μπορούν να προμηθευτούν μπλουζάκια και ενημερωτικό υλικό προς διανομή στους περαστικούς.

12:00 Συνάντηση δρομέων, ποδηλατών, εθελοντών της ΑΡΣΙΣ και υποστηρικτών της εκδήλωσης

12.30 Έναρξη δρόμου. Οι δρομείς και οι ποδηλάτες θα πραγματοποιήσουν μια χαλαρή περιήγηση 7 χιλιομέτρων σε δρόμους της πόλης, με το σύνθημα «Σχολείο και παιχνίδι για τα παιδιά – Όχι στην παιδική εργασία».  Η συμμετοχή δρομέων και ποδηλατών είναι ελεύθερη

14:00 στην πλατεία Αριστοτέλους μουσική από τη μουσική ομάδα κρουστών «Κρούση»

15:00 Λήξη εκδήλωσης

Διαδρομή: Πλατεία Αριστοτέλους-Λεωφόρος Νίκης-Πάρκο Λευκού Πύργου-
Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου-3ης Σεπτεμβρίου-Λεωφόρος Στρατού-Αγγελάκη-
Εγνατία-Εθνικής Αμύνης-Αλεξάνδρου Σβώλου-Γρηγορίου Παλαμά-Τσιμισκή-Πλατεία Αριστοτέλους-Εγνατία-Δωδεκανήσου-Ναυάρχου Κουντουριώτου-Λιμάνι-Λεωφόρος Νίκης-Πλατεία Αριστοτέλους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τηλεφωνικά στο 2310 526150 και 2310 227311
e-mail: infothes@arsis.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Βαλμπόνα Χυστούνα  στο 2310 227311

Ιστοσελίδα του «Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο» εδώ

Περισσότερα για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ για τα παιδιά στο δρόμο μπορεί κανείς να βρει στην ετικέτα του blog μας «ΔΡΑΣΕΙΣ» και στο blog της ΑΡΣΙΣ Αθήνας «Αρσαίων Κοινότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου