Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δράσεις στη Γειτονιά μας

«Θέλουμε να διασκεδάσουμε, να μαγειρέψουμε, να κάνουμε ποδήλατο, θέατρο, κηπουρική, να κάνουμε πράγματα μαζί με τους γείτονές μας, να δώσουμε στη γειτονιά μας φωνή!»

Αυτό το Σάββατο, 1 Ιουνίου, η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπάει στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη, όπου η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση (TV100 και FM100) σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Praksis», διοργανώνει μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «η Γειτονιά μας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική σκηνή με συμμετοχές από διάφορα σχήματα της πόλης, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και εργαστήρια για παιδιά, street art, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο (graffiti, αστικές καλλιέργειες κλπ), έκθεση φωτογραφίας, μαγειρικές του κόσμου, επιδείξεις ποδηλάτου και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, η TV100 οργανώνει για νέους - Έλληνες και μη - της περιοχής, ένα εργαστήρι εξοικείωσης με τις τεχνικές τους ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ, ώστε να μπορούν να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες και να αποτελέσουν τους "ρεπόρτερ της γειτονιάς" τους.

Το πρόγραμμα «Δράσεις σε Γειτονιές», που υλοποιούν φορείς και οργανισμοί του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση (TV100 και FM100) συμμετέχει στο πρόγραμμα και επέλεξε να εστιάσει τη δράση της στη 2η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη γειτονιά της Ξηροκρήνης. Είναι μια περιοχή ακριβώς έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης μας, που υποδέχθηκε στο διάβα των χρόνων, διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες που επέλεγαν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την εκδήλωση «Η Γειτονιά μας» με τη μερική ανάπλαση της πλατείας Γαλοπούλου ώστε οι κάτοικοι της γειτονιάς να "υιοθετήσουν" ενεργά το δημόσιο χώρο τους. Κεντρική ιδέα είναι ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού της καθημερινότητας από τους ίδιους τους κατοίκους, μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την αρμονική αστική συμβίωση και την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία. Θέλουμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε έναν κοινό χώρο αλληλεπίδρασης σε τοπικό επίπεδο όπου κάτοικοι προερχόμενοι από διαφορετικές εθνικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες γνωρίζονται μεταξύ τους, συμμετέχουν στις γιορτές, διασκεδάζουν, συνεργάζονται, συμπράττουν. Το κοινωνικό κεφάλαιο μιας περιοχής διαμορφώνεται μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν, την αναγνώριση της διαπολιτισμικότητας, και την αλληλεπίδραση μέσα στη γειτονιά. Η γειτονιά μας είναι το σπίτι μας! Θέλουμε να τη γνωρίσουμε. Να μάθουμε για τους ανθρώπους της. Να την κάνουμε πιο φιλική, πιο πράσινη, πιο όμορφη.

Η ΑΡΣΙΣ με την καλλιτεχνική ομάδα  του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) συμμετέχει με εικαστικό εργαστήριο που έχει τίτλο ''Βρες το χρώμα στη γειτονιά μας''.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου