Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ημερίδα για τον εθελοντισμό




Ένα παράθυρο στον εθελοντισμό που έχει ήδη ανοίξει εδώ και χρόνια εκτός συνόρων παρουσίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, με τον τίτλο «Πρακτικές εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης εθελοντών». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων 2014 σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το Βρετανικό Συμβούλιο και την υποστήριξη της γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, κα. Μαρία Πασχαλίδου ενώ έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος. Γιάννης Μπουτάρης.


Κεντρικές ομιλήτριες ήταν δύο σημαντικές προσωπικότητες με πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Η Susanne Rauprich, Εκτελεστική Διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου για τον Εθελοντισμό των νέων στη Μεγάλη Βρετανία και η Carrie Bodley Bond, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της οργάνωσης «Innovations in Civic Participation» στην Ουάσινγκτον παρουσίασαν στοιχεία των χωρών τους σχετικά με τον εθελοντισμό και μοιράστηκαν με το κοινό τις πρακτικές για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις και τη στήριξη των ήδη ευαισθητοποιημένων πολιτών.



Μ.Βρετανία: 180.000 εγγεγραμμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα 



Στην εισήγησή της, η Susanne Rauprich μετέφερε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εθελοντική δραστηριότητα των Βρετανών. 



  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 180.000 εγγεγραμμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αγγλία ενώ στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος αριθμός αυξάνεται αισθητά με χιλιάδες άλλα που δεν καταγράφονται, καθώς δεν ξεπερνούν το όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ (κάντε κλικ εδώ για τη σχετική ιστοσελίδα)

  • Σε ό, τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα 2/5 των ενηλίκων φέρονται να προσφέρουν εθελοντική εργασία μια φορά τον χρόνο ενώ το ¼ πράττει αντίστοιχα τουλάχιστον μια φορά το μήνα (κάντε κλικ εδώ για τα στοιχεία) 

  • Οι οικονομικά ενεργοί πολίτες προσφέρουν περισσότερες ώρες εθελοντικής εργασίας σε σύγκριση με τους ανενεργούς και τους ανέργους.

  • Το «National Citizen Service» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε εφήβους 16 έως 17 ετών κι έχει στόχο την κοινωνικοποίηση των νέων μέσα από ομαδικές δραστηριότητες που βοηθούν την εκάστοτε τοπική κοινωνία (επίσημη ιστοσελίδα εδώ

Η.Π.Α.: Τρεις αιώνες ωρίμανσης


Η Carrie Bodley Bond εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πορεία των αξιών του εθελοντισμού στη χώρα της. Από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου πολίτες συμμετείχαν εθελοντικά στην κατασκευή μεγάλων έργων μέχρι και σήμερα, οι Αμερικανοί πολίτες συμμετέχουν στα κοινά. 


  • Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, το ποσοστό των εθελοντών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 έφτανε το 26,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Περίπου 64 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν να επιδείξουν εθελοντική εργασία μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Το ¼ αυτών είναι εργαζόμενες μητέρες (για τα στοιχεία, κάντε κλικ εδώ)

  • Το «AmeriCorps» είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που θεσπίστηκε επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και έχει ως στόχο την εμπλοκή των πολιτών σε κοινωφελή. Ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1994 και πλέον, υλοποιείται με τη συμμετοχή 80.000 μελών

  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εδρεύουν στην Αμερική επιτρέπουν  στους υπαλλήλους τους να αφιερώνουν μία μέρα το μήνα σε προσφορά εθελοντικής εργασίας για σκοπούς άλλων ΜΚΟ

 Συνάντηση στα γραφεία του Κ.Υ.Ν. 



Η ΑΡΣΙΣ έλαβε μέρος στην ημερίδα αυτή με τη συμμετοχή μελών της και εθελοντών της ενώ είχε την τιμή να υποδεχτεί στους χώρους του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (Κ.Υ.Ν.) τις δύο εισηγήτριες, Susanne Rauprich και Carrie Bodley Bond και τον πρόξενο της Αμερικανικής Πρεσβείας, κο Robert Sanders. Στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα έγινε μια σύντομη παρουσίαση του κοινωνικού έργου της ΑΡΣΙΣ με έμφαση στις δράσεις του Κ.Υ.Ν., την πολιτική που ακολουθείται για τον εθελοντισμό, τις ομάδες εθελοντών του, τις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών. 

 

1 σχόλιο: