Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

«Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία»



Ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, διαφορετικό από τα συνηθισμένα διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 22 Ιουνίου στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου του Ωραιοκάστρου που βρίσκεται πλησίον των ξενώνων της ΑΡΣΙΣ στη περιοχή της παλαιάς παιδόπολης του Δήμου.

Με πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ και με σύνθημα «Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» διεξήχθησαν ποδοσφαιρικοί αγώνες με τη συμμετοχή ομάδων από τους ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο σε Ωραιόκαστρο και Μακρυνίτσα Βόλου, της ομάδας εφήβων του οικισμού Ρομά Αγ. Σοφίας  (ΠΑΟΚ Αγ. Σοφίας Εχεδώρου) καθώς και της μεικτής Ελπίδας Μεταναστών.

Ο αθλητισμός διαχρονικά μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο σαν εργαλείο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, όλοι οι συμμετέχοντες μαζί με τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση έστειλαν το δικό τους μήνυμα πως τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν θέση σε καμία χώρα. Όλοι μαζί είπαν ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις κάθε είδους διακρίσεις σηκώνοντας «Κόκκινη Κάρτα» στον ρατσισμό κι αποδεικνύοντας ότι όλοι είμαστε ίσοι ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος και φύλου.
Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα; η ισότητα υπήρξε …  ο μεγάλος νικητής και το κέρδος του μίνι αυτού τουρνουά, πέραν φυσικά του ποδοσφαίρου! Τα γκολ της ισότητας και του σεβασμού απέναντι στην διαφορετικότητα σε συνδυασμό με την απόκρουση των ρατσιστικών αντιλήψεων επετεύχθησαν και με το παραπάνω. Όλες οι ομάδες αποχώρησαν αγκαλιά με το κύπελλο ενώ ειδικές βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον MVP, τον πρώτο σκόρερ αλλά και στον καλύτερο τερματοφύλακα της διοργάνωσης.

Κάθε άνθρωπος, κάθε φυλή, κάθε έθνος είναι κάτι ξεχωριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την ιδιαιτερότητα αυτή. Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, γιατί όλοι είναι ΙΣΟΙ.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες που συμμετείχαν, στον Δήμο Ωραιοκάστρου για την παροχή των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, όπως και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την στήριξή του στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου