Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη του ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Λαογραφικό Μουσείο





Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκαν χθες, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, οι φιλοξενούμενοι του «Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο» της ΑΡΣΙΣ.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών - ψυχαγωγικών δράσεων που αναπτύσσει ο ξενώνας, οι νεαροί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα κι εργαλεία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι νεαροί, που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τεχνικές που χρησιμοποιούνταν, κυρίως στον βορειοελλαδικό χώρο, στην υφαντική, τη ραπτική και την κεντητική αλλά και γενικότερα για τον παραδοσιακό πολιτισμό της χώρας μας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό ή τελικό προορισμό πολλών προσφύγων από την Ασία και την Αφρική, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στον ξενώνα που δημιουργήθηκε το 2009 και βρίσκεται στην περιοχή της παλαιάς Παιδόπολης του Δήμου Ωραιοκάστρου, παρέχεται διαμονή, διατροφή, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, καθώς και νομική βοήθεια για τη χορήγηση ασύλου. Στόχος του είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή των ανηλίκων, καθώς επίσης και η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την προσαρμογή και ένταξη στην ελληνική κοινωνία με απώτερο σκοπό την αυτονόμησή τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου