Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Γνωριμία με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων



Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 ο ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ. Υπό την καθοδήγηση της παιδαγωγού του μουσείου οι νεαροί φιλοξενούμενοι του ξενώνα είχαν την ευκαιρία να φορέσουν μάσκες για να καλύψουν τα μάτια και να παίξουν αγώνα goalball (ομαδικό άθλημα ειδικά σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές), να μετρήσουν την ευλυγισία και τα αντανακλαστικά τους σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα και να διασκεδάσουν παραβγαίνοντας σε αγώνες ταχύτητας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου η οποία αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας και τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η δεύτερη με θέμα «Αθλητισμός στη Σύγχρονη Εποχή» δίνει την εικόνα της εποχής πριν την αναβίωση  των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 1896.

Ο καθηγητής γυμναστικής του ξενώνα αναλαμβάνοντας ρόλο ξεναγού μίλησε στους νεαρούς για τον αθλητισμό στην καθημερινή ζωή, την προετοιμασία του αθλητή, τα αρχαία αθλήματα και τη σχέση της θρησκείας με τους αγώνες, ενώ έμαθαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης των Αγώνων, τους μύθους ίδρυσής τους, το τελετουργικό τους αλλά και τη σημασία της Νίκης. 

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη και πολλά εκθέματα σχετικά με την ιστορία της κάθε Ολυμπιάδας αλλά και στοιχεία για τις ελληνικές επιδόσεις κι επιτυχίες καθώς και τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Οφείλουμε ένα  μεγάλο ευχαριστώ στην παιδαγωγό Ελένη Παζαρλίδου  που καλωσόρισε τα παιδιά με χαμόγελο και ζεστασιά και τα ενθάρρυνε να συμμετάσχουν στα διαδραστικά μέσα του μουσείου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου