Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αλληλεγγύη και κοινωνική υποστήριξη ατόμων και κοινοτήτων – Ημερίδα για την κοινωνική εργασία στον δρόμο (street work)


Τη φιλοσοφία, τις επιμέρους μεθόδους αλλά και την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο, γνωστής διεθνώς ως street work, είχε ως θέμα της η ημερίδα με θέμα «Αλληλεγγύη και κοινωνική υποστήριξη ατόμων και κοινοτήτων μέσω της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο» που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Street Workers DYNAMO. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι προσήλθαν πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής εργασίας, εκπρόσωποι φορέων αλλά και ΜΚΟ της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου DYNAMO από 20 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η Βαλμπόνα Χυστούνα, street worker, μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο DYNAMO με την ΑΡΣΙΣ και υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Νέων και της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο για την ΑΡΣΙΣ, απηύθυνε τον πρώτο χαιρετισμό της εκδήλωσης. «Ήρθε η ώρα η εμπειρία να ακουστεί» είπε συγκινημένη η κ. Χυστούνα που για πρώτη φορά μια πόλη της Ελλάδας φιλοξενεί το διεθνές δίκτυο DYNAMO, και τόνισε τη σημασία της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο, ως μοναδικού εργαλείου προσέγγισης παιδιών που διαβιούν ή εργάζονται στον δρόμο.

Στη διοργάνωση συμμετείχε και ο διευθυντής και γενικός συντονιστής του δικτύου DYNAMO Edwin de Boeve ο οποίος μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ως Eυρωπαίοι αλλά κι ως άνθρωποι αλληλέγγυοι απέναντι στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. «Οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν το σύστημα του ολοκληρωτικού παγκόσμιου καπιταλισμού, στο οποίο είναι λίγοι αυτοί που συμμετέχουν κι ευημερούν, είναι το μοναδικό που μπορεί να εφαρμοστεί. Εμείς λέμε πως υπάρχουν κι άλλα εφικτά μοντέλα γι αυτό ξεκινούμε μια Ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της κοινωνικής προστασίας».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα υπογράμμισε με τη σειρά της την ουσιαστική συμβολή της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο ως μέσου αντιμετώπισης της περιθωριοποίησης, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος περιφερειακός σύμβουλος, πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Αντιγόνη  αφού με τη σειρά του χαιρέτησε τη διοργάνωση μίλησε για το οξύτατο στις μέρες μας πρόβλημα του trafficking των παιδιών κι ευχήθηκε «Καλή επιτυχία στον δρόμο» σε όλους τους street workers.

«Μαζί μπορούμε καλύτερα» δήλωσε η Σύμβουλος της Πρώτης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σείριος» Σμαρώ Γιαννακοπούλου, η οποία στην εισήγησή της ανέπτυξε την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη συγκρότηση δικτύου με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και της νεανικής παραβατικότητας.

Στη συνέχεια, οργανώσεις από την Ελλάδα όπως την ΑΡΣΙΣ διοργανώτρια της ημερίδας και μέλος του DYNAMO International από το 2006, και την  PRAKSIS, εκπροσώπους από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, που υλοποιούν προγράμματα street work είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την εμπειρία τους, ενώ τα μέλη του DYNAMO International από διάφορες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και τη Γαλλία) μίλησαν για το πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζεται το street work στις χώρες τους. Μέσω της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο γίνεται εφικτή η προσέγγιση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, εθισμού, πορνείας, κι έλλειψης στέγης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου